Ontdek het programma van onze Inspiratie Dag "Kinderrechten in de digitale wereld" ! (19 maart 2024)

Praktische info 

 

  • We verwelkomen alle onderwijsprofessionals van het lager en secundair onderwijs 

  • Datum: 19 Maart 2024 van 9u30-15u30 

  • Locatie : Erasmus Hogeschool Brussel campus Bloemenhof, Zespenningenstraat 70, 1000 Brussel 

  • Inschrijven is gratis en kan via deze link 

Programma 

09:00-09:30 Welkom koffie 

09:30-10:15 Introductie & voorstelling School for Rights 

10:15-12:30 Inspiratie-sessies 

 

  • Cyberpesten: Wat kan je als school doen? (Recht op non-discriminatie - Mediawijs )

Het sociale leven van kinderen en jongeren speelt zich vandaag voor een groot deel in de digitale wereld af. Ideaal om in contact te blijven en vriendschappen te onderhouden. Maar er is ook een keerzijde: soms krijgen kinderen of jongeren te maken met cyberpesten. En hoewel het online pesten meestal niet tijdens de schooluren gebeurt, komt de problematiek wél de school binnen. Wat kan je als school doen? Wat moet je weten? We bespreken het met elkaar. 

Een kwaliteitsvol pedagogisch ICT-beleid waarin digitalisering een meerwaarde is voor de leerling, de leraar, de ouders én de school?  De digisprong zette een stroomversnelling in voor alles wat te maken heeft met ICT en digitalisering. Vanuit het 4 in balans-model krijg je zicht op de basisvoorwaarden die nodig zijn om een functioneel en gedragen ICT-beleid uit te zetten waarin elke leerling verder komt in zijn leerproces. 

  • Om de digitale generatiekloof heen (Recht op toegang tot het internet - Digisaurus)

Hoe ga je als school om met de digitale generatiekloof?  De digitale leefwereld verandert gigantisch snel en veel leerkrachten, ouders en opvoeders geraken gedesoriënteerd. Hoe krijgen we onze collega’s mee in dit digitale verhaal? Of moeten we het Nederlandse voorbeeld volgen en de smartphone helemaal buiten de schoolpoort houden?  

Aarzel niet om ook het Franstalige programma te bekijken. Achteraf wordt een verslag in beide talen gedeeld. 

  • 12:30-13:15 Lunch 

  • 13:15-15:15 Workshops

- Aan de slag met nieuws, feiten en opinies in de klas (Recht op correcte informatie - Mediawijs)

Hoe zorg je ervoor dat jongeren “nieuwswijs” in de wereld staan? Hoe kunnen we hen kritisch laten omgaan met alle informatie die op hen afkomt? Het project Nieuws in de Klas heeft een leerlijn over hoe je kinderen en jongeren stap voor stap nieuwswijzer maakt, met heel wat werkvormen om snel mee aan de slag te gaan. Ontdek ze in deze workshop ! 

- Beter praten over mediawijsheid met je leerlingen (Recht op participatie - Mediaraven

Zelf een mediawijze leerkracht worden om je leerlingen beter te kunnen informeren over thema's als fake news, phishing en haatspraak? Tijdens het rondetafelgesprek wisselen we uit over interessante werkvormen en denkoefeningen die je kan gebruiken in de klas. Je krijgt tips en tricks mee om gesprekken met de leerlingen over online topics in goede banen te leiden.  

- Being CLICKSAFE: online uitdagingen en e-safety (Recht op bescherming tegen geweld - Child Focus)

Tijdens deze Clicksafe vorming kom je meer te weten over het preventiewerk van Child Focus. Je maakt kennis met verschillende preventietools en activerende werkvormen die je kan inzetten in de begeleiding van kinderen en jongeren. De preventietools raken tal van e-safety thema’s aan.  

Na deze sessie zal je meer weten over: 
1. Het gebruik van het internet door jongeren: cijfers, cybertendensen, voordelen, risico’s. 
2. De pedagogische tools van Child Focus om online veiligheid aan te kaarten. Thema’s zoals privacy, sexting en cyberpersten worden uitgebreid besproken. 
3. Praktijkgericht: hoe kan je concreet met het pedagogisch-didactisch materiaal van Child Focus aan de slag?  

- De kracht van digitaal: digitale tools om in de klas te praten over maatschappelijke thema’s (Recht op kwalitatief onderwijs - Djapo

Stel: je wil in de klas een gesprek op gang trekken over afval op school. Of: je analyseert samen met je leerlingen een maatschappelijk complex thema zoals kinderrechten of klimaatverandering. Hoe stimuleer je iedereen om in dialoog te gaan?
Djapo verzamelde digitale tools (apps, websites, programma’s …) die daarbij kunnen helpen. Ontdek werkvormen die je leerlingen stimuleren om hun denken zichtbaar te maken, zodat ze makkelijker hun gedachten uiten en met elkaar in gesprek gaan. Daarnaast leer je hoe je digitale tools kunt gebruiken bij het inzetten van deze werkvormen. Op die manier kunnen al je leerlingen actief deelnemen, waardoor hun interesse en betrokkenheid groeien. 

  • 15:15-15:30 Slottoespraak